Royal Yacht Squadron Pavilion, Cowes

Architect:

Thomas Croft Architects

Project Value:

Confidential

The Works

Russell Thomas of Symmetrys was the structural engineer for this new pavilion at the Royal Yacht Squadron at Cowes, Isle of Wight.

The pavilion in the grounds of Cowes Castle houses the restaurant and clubhouse, recessed into the natural slope and overlooking the start line of the Regatta.

The pavilion is shaped to resemble a boat’s hull and a marquee, with a curved exposed steel frame supporting the roof, a planted terrace and the retractable tensile roof over the courtyard.

Careful detailing of the steelwork was required by Russell to achieve the architectural intent of invisible connections in the corrosive sea-front environment. The project received a Civic Trust award.

Symmetrys are extending the pavilion with the enclosure of part of the terrace with a new fabric-roofed bar.